zondag 20 april 2014

Zon 20/04 : Met Pasen richting Evergem , naar Langerbrugge overzetboot

Ondanks dat menigeen van ons leden allicht Paas-verplichtingen had met het eieren rapen, waren we toch terug met een deftige 7-koppige bende deze morgen aan Machelen brug : Eric, Dirk, David, Tom VL, Gunther, ikzelf Michael en voor de volgens mij eerste keer dit jaar, maar hopelijks niet de laatste!, Nic V.

 

Klokslag 8h30 vertrokken we op pad. De wind was onze rit gunstig, want zo goed als de ganse week blies die vanuit westelijke richtingen, maar voor onze rit had hij zich gekeerd, zodat we in de terugtocht een aangename rugwind mochten verwachten. Maar dat was uiteraard niet voor direct, eerst een kleine 40tal kilometer tegen die wind in beuken.

 

Gunther en ikzelf startten het discours met de wind, maar na een dikke 5kilometer hielden we het wat voor bekeken. Ondertussen waren we via binnenwegen tot in Meigem geraakt, waar we via een minieme parcoursaanpassing een vinkenzetting konden omzeilen, alle respect voor die hobby beoefenaars, vandaar dat wij instant onze wegen veranderden.

De grotere motoren van ons bende zetten zich aldus op kop en daardoor ging het tempo nog een tikje omhoog en vooral… bij Gunther en ikzelf de hartslag steil naar beneden !

 

We kwam in Nevele langs de Leie en volgden de boorden ervan tot in Landegem , hometown van Maarten. Als het nog eens past kom zeker nog maar eens meerijden hé ! Van daaruit via aangename binnenwegen naar Drongen. Altijd leuk om daar die lus rond de spoorweg te maken, een prachtig stukje aangelegd fietspad.

Via Vinderhoute konden we het water oversteken en kwamen we op de grote N9 terecht. Tot hier zowat een klassiek verloop van deze Evergem rit.

 

Wat verder echter kwam het ‘nieuwe stuk’ : we draaiden af van het parcours, een aangenaam en goedlopend betonnen jaagpadje langs een water dat ik niet nader bij naam kan noemen. Hoedanook, op die manier kwamen we opnieuw dicht tegen de N9 een stuk verder. Erop echter niet, want direct volledig links terugdraaien, om zo langs de boorden van de Ringvaart naar Evergem te rijden, aan het station.

Daar heel kort efkes de grote weg op, om dan via de boorden van het water geleidelijk aan onze weg naar Langerbrugge te zoeken en te vinden.

Het durfde een beetje druppelen tijdens dat laatste stukje, maar behalve wat druppeling gedurende een kwartierke is het nooit meer nat geworden ! Droge wegen all the way !

 

De overzetboot was ons ook goed gezind, want toen wij kwamen aangereden, kwam ook de boot aangevaren. Minimale wachttijd dus om het veer te nemen. Er werden wat foto’s op de boot genomen, de fotografen van dienst mogen ons die altijd bezorgen of ergens op de site zetten ! jullie hebben allemaal schrijfrecht remember !

 

Eenmaal aan de andere kant, passeerden we de Volvo en staken we de R4 over. Ook hier wijziging in het terugtraject. Vorige keren maakten we een grotere lus omheen Gent, richting Melle. Dit jaar is de route wat ingekort, en reden we richting centrum Gent. We benaderden de stad via Sint Amandsberg en dus Gent – Dampoort. Efkes passeren langs het station, daar het grote rondepunt doorgeraken met de koersfiets en dan echt wat centrum opzoeken, langsheen de boord van het water, dat de Leie is!

 

Op die manier kan je toch wel vrij makkelijk het centrum van Gent doorkruisen terwijl je toch vrij deftige snelheden op veilige manier kan handhaven. Een prachtige fietsbrug thv de R40 leidde ons het Keizerspark in , waar je verder langsheen een mooi fietsjaagpadje verder kan zoeven tot je nabij het UZ Gent komt. We reden er voorbij, langs de De Pintelaan, om zo de N60 te dwarsen en langs de R4 verder te rijden.

 

Via de nieuw aangelegde fietsersviaducten en bruggen geraakten we aan de andere kant van het water.

 

Het laatste stuk ging dan richting Sint Martens Latem, een vrij klassieke terugtocht dus, inclusief de nu nog altijd niet heraangelegde grote weg van Sint Martens Leerne naar Deinze toe. Die putten daar in het fietspad en ook in het autotraject is echt wel eens nodig om te herstellen mevrouw de minister !

 

Finaal nog een klein stukje langs de Leie terug , de noodzakelijke ommetour nog in Deinze zelf omdat ze daar de grote torens van de fabriek aan de bananenbrug aan het afsmijten zijn, en we waren al terug in Machelen ! 74km aan een stevige 30 gemiddeld, terwijl ik nooit de indruk kreeg dat iemand echt een duw teveel gedaan heeft.

 

Dank voor het aangename gezelschap ! Morgen terug al een rit gezien paasmaandag. Dan verkennen jullie nog eens de omstreken van Lendelede. Ikke zelf jammer genoeg wachtdienst…

 

Er rest ons nog maar een dikke 3 weken vooraleer wij naar de Amstel trekken met toch wel 13 van ons leden. Gezien dus een meerderheid van ons leden hieraan deelneemt, houden we hiermee de komende weken dan ook voor de laatste ritten in aanloop naar ons event toe, wat rekening. We steken er dan ook nog wel wat pittige ritten met klimkilometers en hoogtemeters in.

De hoogtekilometers zijn dan voor 10 mei : 2 hoogtekilometers zijn daar ter plaatse te overwinnen…

 

 

Michael

 

5 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. respect voor een vinkenwedstrijd zie je niet veel van toeristenbendes die rijden er gewoon door.
    chapeau voor jullie allemaal
    zal een vinkenzetting in zeveren geweest zijn

    greets john

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja John het scheelt misschien wel als er nen halve vinkenier meerijdt.

      Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.