zondag 5 mei 2013

Ronde van Belgie... Een impressie

Beginnen op 1mei zou eigenlijk onze ronde oneer aandoen zijn, want deze schitterende 4daagse die het uiteindelijk geworden is zag zijn prille begin tijdens enkele bestuursvergaderingen een jaar geleden 2012....

Geleidelijk aan begon daar het idee zich te vormen om terug, na het Alpen avontuur van enkele jaren terug, aan de MRNZ leden een meerdaagse fietsopdracht aan te bieden.

Dit keer van punt tot punt, met volgwagen. En waarom niet eens in eigen land ? Een mens moet het niet altijd zo ver zoeken om schone wegen te vinden hoor. En achteraf gezien kan ik daar nu zelfs aan toevoegen dat ook het mooie weer van de partij was, 4 volle dagen aan een stuk kurkdroog en voor 90% zelfs volop zon. De wind was fel dag 1 en 4, en matig tot zwak op dagen 2 en 3.

Het project werd tot op de puntjes voorbereid en voorgesteld officieel op de ledenvergadering in december 2012.
Een maand lang werden de inschrijvingen opengesteld.

Uiteindelijk durfden, konden (omwille van verlofredenen, begrijp mij niet verkeer) en wilden 6 man zich inschrijven : eddy, andy, michael, gunther, jonas en bruno.

Ik spreek uit eigen aanvoelen, maar de opdracht waarvoor we stonden, stimuleerde en dwong mij om 2013 aan te vatten met een trainingsplan. 2x per week een geleidelijk aan in duur zich opbouwende fietsrit buiten , aangevuld met 1x per week lopen met meestal diezelfde dag nog een rollentraining erna
Echter, het verduivelde Belgische klimaat stak to heel lang ferme stokken in de wielen. Verada Follens werd afgelast, E3 werd afgelast, een hoop zondagse MRNZ ritten konden niet doorgaan, we werden teruggedrongen tot stinkende donkere spinningzalen, zelfs de Tacx deed meer kilometer dan mij lief is....
Pas vanaf midden maart konden we geleidelijk aan toch tenminste buiten fietsen.....

Bruno kampte ondertussen met medische problemen, waardoor hij zich genoodzaakt zag tot een dikke maand volledige rust en die uiteindelijk er ook voor heeft gezorgd dat hij zijn deelname moest intrekken.

Laatste donderdag van maart stond het toen nog 5-koppig ronde van belgiƫ peloton, aangedikt met nog eens zoveel enthousiastelingen klaar voor de ronde van Vlaanderen, MRNZ-style. Een eerste echte test van het wat langere werk. 145km, door iedereen uitgereden, de ene al wat frisser dan de andere.
Nog een 5tal weken restten om de uithouding verder op te krikken.

Gunther en Jonas legden heel veel kilometers af, en waren hiermee dan ook onze 2 kopmannen voor de ronde.
Andy maalde veel kilometers 'werkverkeer', waarbij hij zijn skill tegen de wind rijden dagelijks trainde.
Eddy en Michael reden de laatste 5 donderdagen steevast een rit van minstens 120Km

En zo naderde toch wel plots snel 1 mei.....
Bruno had een 3tal weken daarvoor definitief gecancelled, dus gingen we in extremis nog op zoek naar een nieuwe 6e man.
De leden werden nog eens gepolst, alsook de fietsende vrienen en kennissen kring van de reeds deelnemende rijders.
Op slechts 4 dagen voor de start tekende op die manier Benn nog in. Een prima metgezel zo bleek die ook een goed stuk van het kopwerk voor zijn rekening nam.

Dinsdagavond 30april werd rond 20.30 afgesproken bij Andy om de valiezen alvast te laden in onze volgauto, de Zafira van Andy.
Een ruime Opel, ideaal geschikt voor de opdracht.
Volgestouwd met onze valiezen, maar ook enkel reservewielen, het nodige reservemateriaal aan banden en sleutels, een medisch kofferke (dat we gelukkig niet nodig hebben gehad), een pak liters cola en water en ook pistolets met kaas en hesp, ons middagmaal voor een grote stop tijdens de ritten en onze rainbags.


Volgers van dienst waren de schoonouders van Andy : Marc en Marleen. Hierbij alvast nogmaals een reuzegrote merci om deze taak op jullie te nemen. Zonder volgers geen ronde van Belgie he..... En gesoigneerd dat ze ons gedaan hebben ! Bij deze alvast de sollicitatie voor een volgende organisatie : als jullie willen volgen heel graag !!!! Hou jullie klaar voor 2015 alvast.... Laat dit alvast ook een teaser zijn voor alle MRNZ leden en fietsende niet-MRNZ leden .... Voor 2015 zijn we nu al terug op iets onvergetelijks aan het broeden. Voor 2014 ook trouwens hoor, maar op de ledenvergadering die er dit jaar nog wel aankomt horen jullie daarvan al het in en het uit.

Aan iedereen en alles die ik rond de voorbereiding zou vergeten te vernoemen zijn : laat het maar weten.
Op die manier zijn we in mijn impressie uiteindelijk op woensdagmorgen 1 mei geraakt.

Afspraak was om 8.45 aan onze traditionele startplaats.
Iedereen was stipt paraat, met zijn fiets tot in de kleinste gaatjes blinkend in zijn vel.
We werden uitgezwaaid door enkele supporters van de deelnemers en stipt om 9.00 vertrokken we.

Eerste rit was meteen 140km lang, van ZULTE naar WALCOURT.

Het werd een rit met een schuchter zonnetje, dat bij momenten toch ook zijn mei-kracht al liet voelen. Een fikse zijwind vergezelde ons de ganse weg.
Details van tijdens de rit zijn te talrijk om op te noemen. Sowieso was er van direct een prima sfeer in de groep. Er werd goed gereden en nog belangrijker ook frequent uitbundig gelachen en genoten van de omgeving.
Iedere rit stopten we een 3 tal keer : een ochtend plasstop na een 40tal kilometer om ook al die eerste lege bus terug te vullen en een banaantje te eten, een grotere en langere middagstop rond 75-85Km met belegde pistolets, een cola en een klein halfuurtje repos en in de namiddag nog een stop idem aan de eerste.

In Walcourt verbleven we in gite les CONFLUENCES. Een klein maar peikfijn logement in het idyllische Walcourt. Vrij actief dorpje met goed draaiende cafeetjes, toch zeker op 1mei....
Na onze recupdrank, een verkwikkende douche en een halfuurtje bedrust voelde iedereen zich prima hersteld van de rit en dronken we een lokale keizer karel uit echte kuipen van bekers met 4 handvaten.
Het eten in de gite was aangevraagd om sportgericht te zijn : een fris slaatje als voorgerechtje, gevolgd door een vol bord lekkere pasta met zalm, broccoli en een licht kruidensausje en als dessert een stukje cake.
Na het eten nog een koffietje gaan drinken en tegen 22h iedereen snaveltjes dicht en oogjes toe.

Donderdag 2 mei werden we wakker in Walcourt met een wat bewolkte hemel.
Het ontbijt smaakte. We namen er onze tijd voor.
Afgesproken uurschema voor de ochtenden was : 7.30 wake up, tegen 8.00 klaargemaakt in koerstenue en met klaargemaakte valies aan de inkom, om op die manier de auto vlot te kunnen laden en dan van 8.00-9.00 op het gemak te ontbijten.
Vertrek telkens rond 9.15-9.30.

We vertrokken vanuit Walcourt met op onze ferm gevulde maag direct een klim om U tegen te zeggen, een constante gedurende deze tweede rit, van WALCOURT naar TONGEREN. Terug 140km lang. Deze keer een rustig windje, dat vooral terug in de zij blies en bij momenten op kop.

Het eerste uur hadden we nog wat overtrokken weer maar daarna klaarde het meer en meer uit, zodat ook been en armstukken geleidelijk hetzelfde deden.
Via het toch wel mooie Dinant reden we vandaag richting Huy.
Voor Eddy, Benn en Michael eerste beklimming. De anderen die hem wel al hadden bedwongen probeerden ons bang te krijgen voor deze knuist, maar iedereen spartelde zich eigenlijk vlot naar boven. Daar was het ook dat wij gezeten op een bankske bij de kerk op de top onze 2e en dus middagstop hielden.

Toen iedereen voldaan en uitgeblazen was hervatten we onze weg. Na de afdaling had de rittenbrouwer een prima baantje gekozen om de pistolets te laten zakken.... Een 2e muur van Huy bood zich aan..... Voor de volgwagen nog het moeilijkst om te bestijgen blijkbaar.

Iedereen raakte boven, wees gerust.
Hierna werden de wegen toch geleidelijk aan wat minder fel oplopend en zakkend en begonnen de wegen er geleidelijk aan ook Vlaamser uit te zien : Tongeren naderde.....
Uiteindelijk kwam ook na dag 2 iedereen fris aan in Tongeren.

We verbleven er in de DUBBELMOLEN, een B&B met een verleden : een oude watermolen flankeerde het gebouw.
Terug zelfde stramien : recupdrank, douche, wat rusten. Daarna heerlijk napraten en bekomen en bovenal genieten in de grote tuin bij dit verblijf, onder een stralend zonneke en met een verfrissend drankske.... Wat wil een mens nog meer?

Het avondmaal was deze keer een pasta carbonara, waarvan ons gezelschap 2 volle ovenschotels van leegpeuzelde.
Na het eten nog een drankske en dan bedtijd.

Vrijdag 3 mei kondigde zich meteen aan met volle zon en direct vrij warme temperaturen.
Het ochtendregime bleef prima gerespecteerd en zodoende konden we na een vullend ontbijt tegen 9.15 vertrekken.
Eerst wel nog een fietsenmaker vinden, want Gunther zijn ketting wad het aan het begeven. Bij de fietsenmaker in het gehucht zelf, waar je ook je brood kon inkopen, en je broek kon laten korten en zelfs nog de eerste versie van de klikpedaal van time kon kopen, hadden ze nu wel net geen 11speed campa ketting liggen....
Dan maar naar Tongeren centrum en daar de lokale grotere fietsenwinkel aangesproken, die dat als Specialized erkende dealer wel in huis had.

Dag 3 werd op die manier 150km lang, de langste dus, maar achteraf gevoeld ook de minste belastende. Vrij vlakke tot vlakke wegen, een lichte bries die zij maar zij in het voordeel stond en terug dus prachtig weer zorgden hiervoor. Vandaag zouden wij rond de 28 gemiddeld halen. Dag 1 en 2 trouwens rond de 25 gereden gemiddeld.

Het was ook de dag van de toeristische plekken van de streek : bokrijk, kalmthoutse bossen, sunparks, bobbejaanland, zilvermeer.... We passeerden ze allemaal.

Vlotjes kwamen we zo na 150Km aan in Lier, waar ons verblijf het ZIMMER HOTEL was.
Inchecken, recupdrank, douchke en wat bedrust : de gezellen voor een goed herstel de dag nadien, wat zou blijven lukken voor iedereen. Nochtans ondertussen 430km in de benen.
Het avondmaal was in een restaurantje wat verderop langs de straat, waar we de beste pasta van de ronde kregen : met kipblokjes, appeltjes en nog wel wat dingen die de mix compleet en verrukkelijk maakten.
Na het eten gingen we het centrum binnen waar we in een achteraf gezien danscafe op het Zimmerplein de voetbal volgden. Dat wij van zulte / waregem waren maakten we in de loop van de avond minder en minder reclame.....

Vrees niet, ondanks het cafegaan zaten we toch rond 23h in ons nest.

Zaterdagmorgen 4mei stonden we na terug een prima ontbijt klaar voor het zimmerhotel om de laatste 130km die ons scheidden van de thuisbasis af te leggen.
Terug heel mooi weer, wel een frisse en vrij felle en vooral volledig in het nadeel blazende wind.
Laatste dag moest zo iedereen zijn deel doen om tegen de wind te beuken. En dat deden we. We amuseerden er ons zelfs in.
Hetzelfde stramien van stops volgend bereikten we op die manier rond 15.30 zulte.

Daar sloten we in de koekoekstraat ons samenzijn af gezamenlijk met een prima etentje. Er werd nog lustig nagebabbeld en gesmuld tot laat 's avonds.
Ook de partners kwamen er nu bij en konden onze vele verhalen aanhoren.

Alles samengeteld een onvergetelijk avontuur. Ik zou meteen direct meegaan. En het organiseren zijn we al aan begonnen voor een volgende editie !

Tot binnenkort !
Michael





























2 opmerkingen:

  1. Mooie ervaring! Thanks voor de prima organisatie en het gezelschap! Voor herhaling vatbaar!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.