maandag 25 juni 2012

Zon 24/06/2012 : de zeerit was méér dan pootje baden...

De buienradar die in Zulte te raadplegen is voorspelde nochtans droog weer vanaf 8uur, maar de hemelsluizen beslisten daar anders over… Met 7 dapperen stonden we tegen 7h30 al klaar in Machelen aan de normale startplaats om de kalvarietocht van gisteren aan te vatten : Dirk , Eric , Eddy , Gunther en zijn vriend Jonas (chapeau om uit je bed te raken!) , Geert VDP en ikzelf.
Pechvogel Andy die een rib brak eerder deze week was ook aanwezig, met zijn auto als volgwagen opgemaakt.

Het eerste kwartier reden we zelfs nog op droge wegen en zonder regenval, maar toen we in Oeselgem de Leieboorden verlieten begon het al van dat : regen, en met bakken bij momenten.
De wind liet zich ook niet kennen en blies fors uit zuidwestelijke richting.

Het was dus beuken tegen de wind. Bij deze een ferm dankwoordje van de verslaggever aan de koptrekkers van de dag: iedereen behalve ikke… De koersrit van de dag voordien hadden blijkbaar meer krachten gevergd dan ik dacht…

Via Oeselgem verlieten we dus de Leie en reden dan parallel met de Leie maar langs fietsvriendelijke wegen naar Sint Eloois Vijve, verder naar Desselgem en Harelbeke. Daar draaiden we wat meer westelijker om naar Gullegem en Moorsele op te rijden.
Daar start de oude Ieperseweg, een binnenweg die jawel : naar Ieper toe rijdt. De wind blies er van alle kanten maar vooral op kop… Toch moet gezegd dat we uiteindelijk een gemiddelde van dik 28 per uur haalden! En dat voor een rit die voor 75% windop was.

Zo dus langs de boorden van Dadizele richting Beselaere en naar Zillebeke (we passeerden langs Bellewaerde).
Rond Beselaere sloeg de tikker van onze voorzitter over ; veiligheidshalve lieten we hem afstappen en laten we dit dieper uitpluizen. Spijtig!

Vanaf Zillebeke ging het dan verder via binnenwegen naar Voormezele om via de boorden van Wijtschate dan de Kemmel te zien opdoemen.
We reden de asfaltkant omhoog (kasseitjes te nat en te glad).

Na de Kemmel ging het naar de Scherpenberg en dan naar Westouter om vandaaruit de Mont Noir op te klimmen.

Daarboven rij je Frankrijk binnen, op weg naar de Catsberg.

Hierna ging het terug via binnenwegen naar Poperinge toe. Eindelijk draaiden we wat meer naar het noordwesten toe en dus : zijwind achter! Via de lopende wegen recht omhoog naar de zee toe, parallel met de landsgrens ging de snelheid dan fiks de hoogte in : constant 34 – 35 per uur met momenten zelfs nog enkele kilometertjes per uur sneller…

We staken nogmaals de grens over om zo geleidelijk aan richting de Moeren te rijden : hoogte : MIN 2,5 meter … ligt inderdaad onder zeeniveau.

Zo kwamen we in Bray-Dunes, waar we rechtsaf moeten en dus : volledig windmee! Snelheden van rond en soms over de 40 per uur voor de laatste 10tal kilometer.

Via de Panne kwamen we ons vaderland terug binnen.

Enkele kilometer later bereikten we het einddoel : gasterie Ten Duinen. Eerst namen we in de sporthal een echt deugddoende douche ; Dirk verkleedde zich in een droge tenue om na het eten de terugweg ook nog per fiets aan te vatten ; chapeau ! !

Na de douche dan terug naar Ten Duinen waar we met enkele partners nababbelden en genoten van een echt uitgebreide aperitief met rijkelijke toespijsjes. Daarna onze croque of boerestutte (boerestutten voor sommigen). En als afsluiter een dosis cafeïne met een heerlijke eigenbereide taart.

Ik zou zeggen : volgend jaar een gelijkaardig traject per fiets en een zelfde aankomstplaats, dan mogelijks met nog wat meer partners, en vooral : hopelijks met een zonneke en droge wegen…

Merci aan allen die deze dag ondanks de regen tot een plezier hielpen maken!



Ps : nu zondag terug een ‘gewone’ zondagrit, richting Lendelede, waar we de plaatselijke molshoopkes opzoeken ; LET WEL : JULI en AUGUSTUS : TELKENS START OM 8h !!!!



Michael

3 opmerkingen:

  1. Inderdaad, spijtig van mijn tikker maar voor de rest een uitermate mooie zeetocht, helemaal anders bekeken. Ander parcours, douches, spijs en drank en vooral ... de compagnie ! Puik, zeer puik.
    Foto's volgen nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gunther Carton25 juni 2012 om 21:57

    Toffe rit, enkel het weer kon beter. Het was soms wel beuken tegen de wind in. Op naar de volgende...

    Misschien eens kijken of er op de kalender piste event kan ingepland worden....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. wat de piste betreft probeer ik sedert begin met een collega club samen te werken op de piste exclusief te kunnen afhuren. Maar dat zal denk ik (nog) niet gerealiseerd kunnen worden tegen komende winter.
      enne ... wat Jonas betreft : doe die maar méér meekomen hé ;-)

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.