maandag 18 maart 2013

Zon 17 maart 2013 : naar Mont Saint Aubert

Klik voor grotere weergave
Na de zoveelste sneeuwonderbreking in ons fietsprogramma op zondag vorige week, stond er deze morgen een rit op het programma om U tegen te zeggen : 114km richting Mont Saint Aubert.

Dat onze groep dit jaar sterk is aangegroeid en dat de gretigheid bij veel rijders meer blijkt dat een nieuwjaarsvoornemen konden we afleiden uit het aantal deelnemers vandaag : 13 stuks, met name Vincent, Steve, David, Eric, Gunther, Jonas, John, Eddy, Fred, Michael, Wim (die vorige keer ook al meereed), Dieter (nieuwkomer vanuit Bellem, de weg gevonden via de site en oud gebuur van Dirk en Eric) en vanaf Waregem ook Wim DM die voor de eerste meekwam.

We vertrokken langs de ‘overkant’ van de Leie richting Olsene (daar stonden Gunther en Jonas ons op te wachten). Zo verder richting Waregem om via de Karmel en het oud konijn stilaan richting Anzegem en wat verder ook de Tiegemberg te trekken, die we vandaag opreden langs de volgens mij lastigste kant : de Bremstraat.

Dan meteen doorsteken naar de Oudenaarsesteenweg en zo verder via de flanken van Ruien en dus de Kluisberg richting Orroir.

Dan via binnenwegen richting Celles, om zo de lastige weg naar Molenbaix aan te vatten.

Constant in de heenrit blies de wind pal op de kop. Bij deze dank aan de vele koptrekkers die desondanks dit laatste toch het tempo mooi hielden. Enkele km voor de beklimming van Mont Saint Aubert kwamen we over een stuk weg waar nog wat bevroren sneeuwbrokken lagen, alwaar Eddy lek reed.
Het euvel was snel terug hersteld en we hervatten de weg, om wat verder aldus Mont Saint Aubert op te rijden.

Hierop reed Eric lek. Wat in de voorposten gebeurde, kon jullie verslaggever niet zien, daar hij te ver achterop kwam… Sowieso kwam niemand in de problemen achteraan. Boven nog wat wachten tot ook Eric terug een opgeblazen achterband had en we zetten de weg voort naar Kain. IJzige afdaling, dat wel.

Daar kwamen we langs de Schelde, die we zouden volgen tot in Orroir terug.

Terugweg, dus pal windmee… gezien onze krachtpatsers tegen de wind in al tegen de 30 per uur konden rijden het grootste stuk, zagen we nu dus vlot snelheden van 36 … 37 … 38 per uur op ons scherm komen, bij momenten ging dit voor de laatste paar rijders zelfs tot rond de 40 per uur door het accordeon effect : waar het jaagpad flauwe bochtjes maakte of we onder een brug door moesten, moeten de achterste rijders in een dergelijk omvangrijke groep ietske afremmen, terwijl de voorste rijders al terug in snelheid zitten : hierdoor toch wel intervalachtig rijden voor de achtersten.

Daarbij geteld dat normaliter de achterste rijders niet de sterktste schakel van de groep zijn is het logisch dat enkelen hiervan niet meer comfortabel aan het meefietsen waren.

Toen we enkele km verder voor het laatste stuk Schelde nog wat meer naar rechts draaiden, zat de wind plots in de flank, weliswaar nog licht in het voordeel, maar je voelt het al komen : waaiervorming, met dus alles uit de kas halen voor de achterste gelederen.

Laat dit een les zijn voor de toekomst : forse rugwind na een al lastig traject op een smallere weg waarbij het wegje soms al eens wat licht kronkelt : liever wat rustiger tempo aan te houden, zeker nu we met een ietske grotere groep beginnen te zijn in vergelijking met voorbije jaren.

Vanaf Orroir namen we dan de terugweg via Avelgem en zo parallel met de N36 op een binnenweg richting Molecule.

Zo verder via de Klijtberg richting industriezone van Waregem, om uiteindelijk via Zulte naar Machelen terug te raken.

In Waregem speelden we David kwijt : zo ik achteraf hoorde ketting eraf gevallen, te laat opgemerkt door de groep en doordat David de route niet bij zich had, vond hij ons niet meer terug.

Ook in deze een les naar volgende keren toe : een grotere groep vraagt ook iets meer aandacht aan mensen die om gelijk welke reden achterop blijven (lekke band, plaspauze, pech).

Alles samengeteld hadden we een deugddoende rit, eindelijk eens boven de 100km geraakt in 2013…
Op naar nog meer van die ritten in 2013, met een even deugddoende opkomst, met een even goede sfeer.
Hou ook echter rekening met de twee puntjes van (goed bedoelde en opbouwende) kritiek naar het in groep rijden.


Volgende week E3 prijs op het programma !







Michael

1 opmerking:

  1. Ipv LSD een LFD ;-)

    Ik zou toch echt overwegen om de naam te gaan aanpassen hoor ... MeRijenNieZere met snelheden tot 40km ???

    ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.